Blog

Savjeti za jednostavno čišćenje ulaznih vrata od aluminija

Svaka ulazna vrata, bilo da se radi o aluminijskim ili drvenim i plastičnim vratima, moraju odolijevati raznim vanjskim utjecajima. Osim temperaturnih opterećenja, izložena su vlazi, industrijskim plinovima i agresivnoj prašini koja zajedno s kišom i rosom nagriza površinu vrata. Zato je vrata za pravilno funkcioniranje i lijep izgled potrebno održavati i njegovati. Kako pravilno čistiti ulazna vrata da održe prvotni sjaj? Ta zadaća nije teška ako znate kako se u nju upustiti. Upravo to ćemo vam sada otkriti.

REDOVITA NJEGA ULAZNIH VRATA OSIGURAVA PRAVILNO FUNKCIONIRANJE I DUGAČAK VIJEK TRAJANJA

Ulazna vrata koristimo više puta dnevno pri ulasku i izlasku, ali malokad pomislimo da bismo ih trebali očistiti ili nauljiti njihove vitalne pomične dijelove. Najčešće se događa da korisnici o njezi vrata počnu razmišljati tek kada vrata počnu zapinjati, zbog čega je otežano otvaranje i zatvaranje.

Za očuvanje funkcionalnosti ulaznih vrata, od presudnog su značaja povremeno čišćenje i održavanje. Pogledajmo kada ih je najvažnije provoditi.

Čišćenje i održavanje ulaznih vrata od aluminija

NJEGA ULAZNIH VRATA TIJEKOM IZGRADNJE OBJEKTA

Poseban oprez potreban je već u fazi izgradnje ili obnove objekta, naročito ako ulazna vrata ugrađujete prije završnih radova. Naime, prljavština koju za sobom ostavlja uporaba betona, cementa gipsa i žbuke posebno je opasno za lakirane aluminijske površine.

Svi navedeni materijali imaju jako alkalno svojstvo i mogu brzo prouzročiti nagrizanje površina boje, oksidaciju nehrđajućeg čelika i u potpunosti nagristi staklo. Ako se vrata tijekom radova na objektu uprljaju građevnim materijalom, površine moramo što prije isprati velikom količinom mlake vode i očistiti sredstvom za čišćenje.

PROLJETNO ČIŠĆENJE ULAZNIH VRATA OD ALUMINIJA

Proljetno vrijeme, kada nakon mjeseci zimskog sivila i hladnoće opet zasja sunce i dani su duži, čudesno je, ali buđenje prirode uzima svoj danak. Vjetar posebno u ovo vrijeme okolo raznosi velike količine sitne peludi koja se hvata na vanjske površine, uključujući i ulazna vrata i prozore.

Tragove peludi na površinama prepoznat ćemo po ljepljivom žutom sloju. Ako želite da vaš ulaz zasja zajedno s toplim zrakama sunca, nakon razdoblja intenzivnog cvjetanja vam preporučujemo temeljito čišćenje aluminijskih vrata kako biste s njih odstranili svu pelud i ostale nečistoće.

KAKO OČISTITI ALUMINIJSKA ULAZNA VRATA?

Čišćenje aluminijskih ulaznih vrata je brz i jako jednostavan postupak, za što su zaslužni kvalitetni materijali koji nisu zahtjevni za održavanje. Nemojte zaboraviti da je osim sjajnog izgleda važno da vrata besprijekorno funkcioniraju bez zapinjanja pa se pobrinite i za sve vitalne dijelove koji utječu na funkcionalnost vrata.

Cjelovito čišćenje aluminijskih ulaznih vrata tako obuhvaća sljedeće aktivnosti:

  • čišćenje praškasto obojenih površina aluminija (okvir, krilo),
  • čišćenje staklenih površina (u krilu, vratima ili iznad vrata),
  • čišćenje površina od nehrđajućeg čelika (kvake, drške, aplikacije),
  • čišćenje i po potrebi mazanje brtvi i
  • uljenje ključanice i cilindra.

Redovno čišćenje ulaznih vrata preporučljivo je barem jednom godišnje, a u slučaju većeg opterećenja uzrokovanih aktivnim vanjskim čimbenicima (npr. prilikom povećane koncentracije čestica prašine), postupak ponovite više puta godišnje.

Proizvođači kvalitetnih aluminijskih ulaznih vrata, u koje se ubraja i INOTHERM, klijentima prilikom kupnje prilažu i set s profesionalnim sredstvima za čišćenje i podmazivanje te krpu za čišćenje. Zbog toga je njega ulaznih vrata u potpunosti jednostavna i pouzdana zahvaljujući prilagođenim sredstvima za čišćenje.

Ako proizvođač vrata u ponudi nema sredstva za čišćenje i podmazivanje za svoje proizvode, za čišćenje preporučujemo neagresivna sredstva koja neće oštetiti pojedine materijale i doprinijet će besprijekornom izgledu vašeg ulaza.

Inothermova posebna sredstva za čišćenje aluminijskih ulaznih vrata

Kako ne bi bilo dvojbe prilikom izbora sredstava za čišćenje, u nastavku ćemo vidjeti kako na siguran način očistiti svaki dio vrata posebno.

KAKO OČISTITI POJEDINE DIJELOVE ALUMINIJSKIH ULAZNIH VRATA?

ČIŠĆENJE PRAŠKASTO LAKIRANIH ALUMINIJSKIH POVRŠINA

Praškasto obojene površine najprije očistimo toplom vodom s dodatkom pH-neutralnog sredstva za čišćenje koje ne oštećuje površine. Za čišćenje koristimo mekane krpe kojima pritiskom na površinu postižemo odgovarajući učinak bez ostavljanja sitnih ogrebotina.

Vrlo je važno da čišćenje izvodimo pri površinskoj temperaturi koja iznosi najviše 25 ºC, zbog čega bi jednaka trebala biti i temperatura sredstva za čišćenje.

Pazite i na sljedeće:

  • Za čišćenje nikako nemojte upotrebljavati kisela ili lužnata sredstva za čišćenje koja mogu oštetiti obojenu aluminijsku površinu.
  • Tvrdokorne nečistoće koje mogu odstraniti jedino učinkovita otapala potrebno je čistiti krajnje oprezno. Agresivna otapala mogu prouzročiti trajna oštećenja površina u obliku vidljivih mrlja.
  • Nakon čišćenja, lakiranu površinu operite i očistite hladnom vodom te prebrišite mekanom suhom krpom.
Čišćenje aluminijskih vrata mekom krpom

Za besprijekorno čišćenje ulaznih vrata od aluminija, preporučujemo INOTHERMOV proizvod SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE ALUMINIJSKIH POVRŠINA – EKSTRA. Sredstvo za čišćenje nanesemo na obojenu površinu mokrom krpom kojom temeljito očistimo uprljana mjesta. Čišćenje završavamo mekom suhom krpom.

SAVJETI I TRIKOVI ZA JEDNOSTAVNO ČIŠĆENJE STAKLENIH POVRŠINA

Najjednostavniji, a ujedno i učinkovit način čišćenja staklenih površina je korištenje tople vode i deterdženta za staklo kojeg pošpricamo po staklenim površinama vrata. Za takvo je čišćenje najbolje koristiti spužvicu, krpu ili kožnu krpu jer ne oštećuju staklene površine. Mnogi smatraju novinski papir odličnim sredstvom za čišćenje staklenih površina, ali morate biti jako oprezni ako ga koristite. Tinta na staklu, naime, može ostaviti ružne mrlje. Poštujte sljedeće smjernice:

  • Pri čišćenju radite kružne pokrete odozgo prema dolje i iznutra prema van jer ćete tako osigurati da se sredstvo za čišćenje pjeni i dobro očisti staklenu površinu.
  • Pri čišćenju stakla ne upotrebljavajte oštre metalne predmete ili žilet. Jednako tako, za čišćenje ne koristite alkalna sredstva za čišćenje, kiseline i sredstva koja sadrže fluoride.
  • Za odstranjivanje tvrdokornih mrlja od građevnih materijala, u vodu dodajte kapljicu octa koji predstavlja pouzdano i ekološki prihvatljivo rješenje.
Čišćenje stakala na aluminijskim ulaznim vratima mekanom krpom

ČIŠĆENJE POVRŠINA VRATA OD NEHRĐAJUĆEG ČELIKA

Unatoč tome što je nehrđajući čelik (inoks) osiguran od hrđanja, potrebno ga je redovito čistiti kako bismo spriječili površinsku koroziju. Zbog utjecaja okoliša, npr. kiše, prašine, prljavštine, soli ili različitih krema za ruke, na površinama od nehrđajućeg čelika aluminijskih vrata nastaju naslage nečistoće. One ne utječu samo na izgled, nego mogu dovesti i do površinske hrđe.

  • Za čišćenje površina od nehrđajućeg čelika na aluminijskim vratima, većinom trebamo toplu vodu i meku krpu.
  • Ako se na površini nalazi više tvrdokornih nečistoća, moramo posegnuti za neagresivnim sredstvima za čišćenje.
  • Sredstva za čišćenje moraju biti neabrazivna – ne smiju uzrokovati sitne ogrebotine. Ne smijemo upotrebljavati ni kuhinjske spužvice koje imaju grubi dio od ugljičnih vlakana ili metalnu mrežicu za ribanje. Metalni će dijelovi izgrebati površinu, a njihov sitan dio može ostati na površini i prouzročiti hrđanje.
Čišćenje površina vrata od nehrđajućeg čelika

Za munjevito čišćenje naših aluminijskih ulaznih vrata, preporučujemo sredstvo za čišćenje INOTHERM Edelstahl-Clean. Ovo posebno sredstvo za čišćenje pouzdano će očistiti sve površine od nehrđajućeg čelika kao što su drške, aplikacije i kvake, a istovremeno osigurava konzerviranje površina i dugoročnu zaštitu od prljavštine.

PODMAZIVANJEM KLJUČANICE I OSTALIH POMIČNIH DIJELOVA VRATA SPRJEČAVAMO KVAROVE I OTEŽANO ZAKLJUČAVANJE

Čišćenje aluminijskih površina vrata treba uključivati i osnovne postupke održavanja, kao što je podmazivanje pomičnih dijelova. Pogledajmo što to znači.

  • Najmanje jednom godišnje potrebno je provjeriti rade li dobro dijelovi ključanice, jesu li dobro pričvršćeni te ih podmazati i nauljiti.
  • Za podmazivanje pomičnih zapornih dijelova ključanice (kuke, svornjaci, srednji ili glavni zasun, poluge) koristimo bezkiselinsko strojno mazivo ili tehnički vazelin. U sve utore ključanice i cilindra gdje se pomiču mehanički elementi nakapamo nekoliko kapljica ulja.
  • Nakon podmazivanja i uljenja, ključanicu nekoliko uzastopnih puta zaključamo i otključamo. Mazivo će tako doći do svih pomičnih dijelova i osigurati dugotrajno nesmetano funkcioniranje.
  • Čišćenje i podmazivanje finih mehanizama, kao što su ključanice, od iznimnog je značaja.

POSEBNA UPOZORENJA:

  • Pozor! Za podmazivanje ključanica nikako nemojte koristiti običan sprej WD-40 jer će rastopiti originalnu mast koja će potom iscuriti iz mehanizama i dijelova ključanice koji će se pak posušiti i pokvariti.
  • Pozor! Električni pogon za otvaranje nije dopušteno uljiti/podmazivati.

Za bolje funkcioniranje zasuna i kuka te nesmetano funkcioniranje profilnog cilindra, preporučujemo INOTHERM ulje za održavanje i zaštitu okova ili sredstvo u spreju, npr. Fenosol (sprej za okove proizvođača Fenoplast) ili Interflon Fin Super Spray.

ŠTO JE S ČIŠĆENJEM ŠARKI, ODNOSNO PANTA?

Pomični dijelovi, odnosno panti, izrađeni su od posebnog umjetnog materijala i dopušteno ih je podmazivati. Ako je na pant dospjela prašina (što je česta poteškoća kod novogradnje) koja prouzrokuje škripanje i ostale neželjene zvukove, tuljce cilindra potrebno je odstraniti i temeljito očistiti. Preporučujemo da to obavi ovlašteni serviser.

Ne zaboravite očistiti i brtve aluminijskih vrata!

Brtvljenje vrata važno je u ljetnim i zimskim mjesecima jer osigurava stalnu temperaturu u prostoru i smanjuje energetske gubitke. Za osiguravanje adekvatne elastičnosti EPDM brtvi ugrađenih u Inothermova aluminijska ulazna vrata, brtve je potrebno barem jednom godišnje provjeriti.

Na brtvama se (kao i na drugim površinama vrata) skupljaju različite nečistoće koje moramo očistiti mekom krpom namočenom u blago sredstvo za njegu i čišćenje. Tako ćemo osigurati dugoročnu elastičnost i vijek trajanja.

PRILIKOM ČIŠĆENJA VRATA OPAZILI STE MANJE OGREBOTINE ILI OŠTEĆENJA? MOŽEMO VAM POMOĆI!

I kvalitetna aluminijska vrata izložena su vanjskim utjecajima, zbog čega su manja oštećenja gotovo neizbježna. Manje ogrebotine na praškasto lakiranim aluminijskim vratima nisu razlog za uzrujavanje jer ih je moguće ispuniti posebnom korekturnom bojom koja sadrži pigmente odgovarajuće nijanse boje.

Odgovarajuće korekturne lakove osnovnih nijansi boja možete kupiti u specijaliziranim trgovinama autolakovima. Takvo je popravljanje štete na lakiranim aluminijskim površinama ipak najbolje prepustiti stručnjaku. Ako se toga uhvatite sami, može se dogoditi da se prilikom popravka promijeni nijansa boje lakirane površine.

U slučaju očitih oštećenja ulaznih vrata, INOTHERM svojim kupcima nudi korekturne boje u svim nijansama boja dostupnih u prodaji.

BRIŽNO NJEGOVANA VRATA OSIGURAVAJU CJELOVITU SVAKODNEVNU UPORABU I KRASE PROČELJE VAŠEG DOMA

Nadamo se da će vam naši savjeti pomoći u brizi oko vašeg ulaza. Uz njihovu ćete pomoć svojim aluminijskim ulaznim vratima povratiti sjaj, osigurati dugoročnu besprijekornu estetiku i omogućiti nesmetano funkcioniranje. Kako biste savjete još lakše slijedili, prilažemo i video u kojem ćemo zajedno ponoviti gore navedene točke.

Jeste li saznali sve što vas zanima?

Naravno, ova je stranica uvjerljivo napisana
Zanima me još samo nekoliko sitnica
Za konačnu odluku trebam više informacija
Sadržaj na stranici mi ne pomaže previše
Predstavljene informacije su beskorisne

(2 ocjene, 4,5)

Hvala vam na ocjeni!

Ocjenu za ovu stranicu ste već poslali.