Blog

Dobro izolirana ulazna vrata osiguravaju uštedu

Znate li da su ulazna vrata zajedno s prozorima jedan od najvećih krivaca za toplinske gubitke u vašem domu? U ovom ćemo članku zato iznijeti kakve prednosti donose dobro izolirana ulazna vrata i kako izabrati ona prava.

Toplinska izolacija uključuje i vrata

Kada razmišljamo o izolaciji, najprije, osim na fasadu, pomislimo na dobre prozore. Rjeđe se sjetimo da veći toplinski i ventilacijski gubici nastaju i zbog loših ulaznih vrata. Suvremena kvalitetna vrata zato ne osiguravaju samo visoku razinu sigurnosti i postojanosti, nego su i energetski štedljiva. Smanjenjem gubitaka toplinske energije smanjuju se i troškovi grijanja i dolazi do dugoročne uštede.

Zašto je ušteda energije važna?

Znate kako se kaže – detalji su najvažniji. Upravo to će se pokazati kao velika istina u svijetu izolacije.

Dobra toplinska izolacija ulaznih vrata i prozora mora biti osnova planiranja kod obnove stare građevine, ali i kod izgradnje nove. Samo izolacija zidova, stropova i krova nije dovoljna za cjelovitu energetsku učinkovitost objekta.

Stara i dotrajala ulazna vrata i prozori, posebno u zimskim mjesecima, ispuštaju veliku količinu energije u okoliš, a na taj se način povećavaju troškovi grijanja. Zbog loše izolacije te zbog loših brtvi, kroz ulazna vrata i prozore možemo izgubiti više energije nego kroz neizoliranu fasadu. Zamjena ulaznih vrata može smanjiti troškove grijanja do 10 %.

U Sloveniji nismo dovoljno svjesni važnosti izolacije unatoč tome što najviše energije koristimo upravo za grijanje prostora. Što su stariji objekti slabije izolirani, moramo ih više grijati, a na taj način povećavamo emisije CO2 i štetimo okolišu.

Studije potvrđuju da dobra izolacija doma, osim smanjenja troškova, doprinosi smanjenju ispuštanja stakleničkih plinova i na taj način pripomaže zaštiti okoliša.

Kakvu izolaciju ulaznih vrata treba odabrati?

Izolativnost mjerimo pomoću koeficijenta prolaska topline. On nam govori koliko energije materijal propušta na kvadratni metar ako temperatura padne za jedan Celzijev stupanj. Što je taj parametar niži, bolja je toplinska izolacija vrata.

Preporučljiva vrijednost prolaska topline za ulazna vrata kreće se do U = 1,3 W/m2K (vat na kvadratni metar pri razlici od jednog kelvina).

Osim izolacijskih karakteristika ugrađenih materijala, na koeficijent prolaska topline utječe i dimenzija vrata i udio staklenih površina. Ako se odlučite za ulazna vrata sa staklom, izaberite višeslojno termopan staklo koje ima jako dobra izolacijska svojstva.

Koje materijale ulaznih vrata izabrati za najbolju izolaciju?

Ponuda vrata i različitih materijala svaki je dan bogatija i prosječan se kupac teže odlučuje čemu će pri izboru dati prednost.

Ako ste prilikom obnove ili izgradnje doma u dilemi oko toga kakva funkcionalna i dobro izolirana vrata izabrati, na pravom ste putu.

Nadalje u članku provest ćemo vas korak po korak kroz glavne kriterije i na razumljiv način obrazložiti na što morate posebno obratiti pozornost prilikom kupnje vrata s dobrom toplinskom izolacijom.

Drvo, aluminij i plastika

Izbor pravog materijala pri kupnji izolacijskih ulaznih vrata vrlo je važna. Materijali se međusobno ne razlikuju samo po svojim funkcionalnim karakteristikama i izgledu, nego pružaju različite stupnjeve izolacije.

Ulazna se vrata najčešće rade od drveta, plastike i aluminija, a moguće su i kombinacije drvo-aluminij i plastika-aluminij. Zbog sve veće ekološke osviještenosti, kupci sve više prednost daju trajnim i ekološki prihvatljivim materijalima. Osim na vijek trajanja pojedinog materijala, kupci sve više pozornosti posvećuju na dugoročno održavanje i otpornost.

Vanjska su vrata, naime, izložena vrlo visokim temperaturnim razlikama između unutrašnjosti i vanjskog okoliša. Izbor kvalitetnih materijala i njihova obrada zato su ključni faktori koji omogućuju da ulazna vrata unatoč vremenskim uvjetima osiguravaju visoku razinu stabilnosti i izolativnosti.

Osim kvalitetne izrade, za osiguravanje funkcionalnosti ulaznih vrata vrlo je važna njihova pravilna ugradnja. Ako konstrukcija vrata sadrži energetski učinkoviti materijal, ona neće biti stabilna ako su vrata nekvalitetno ugrađena, nego će se objesiti ili uleknuti pri većim temperaturnim promjenama. U tom će slučaju biti otežano zatvaranje vrata i vrata neće pravilno dihtati. Nedostatak dihtanja loše će se odraziti na dobrobit stanovnika tako što će s jedne strane prouzročiti gubitke toplinske energije, a s druge strane će povećati troškove grijanja.

Što sve utječe izolativnost vrata?

Prilikom odlučivanja o izboru materijala za energetski učinkovita ulazna vrata, potrebno je uzeti u obzir više čimbenika koji utječu na toplinsku izolativnost vrata:

  • koeficijent prolaska topline izbranih vrata,
  • debljinu vratnog krila,
  • ugrađeni izolacijski materijali vratnog krila,
  • debljinu okvira,
  • ugrađeni izolacijski materijali okvira,
  • broj brtvi i izvedbu brtvljenja na pragu, u krilu i okviru te
  • izolativnost stakla.

Kao što smo već istaknuli, unatoč dobrim tehničkim karakteristikama vrata, za njihovo je funkcioniranje i dobru izolativnost ključna kvalitetna izvedba i pravilna ugradnja.

Ako ulazna vrata nisu ugrađena prema uputama proizvođača i u skladu sa smjernicama za energetsku ugradnju, čak ni ona najviše kvalitete neće zadovoljiti očekivanja u pogledu funkcionalnosti i toplinskih gubitaka.

Kvalitetna i kvalitetno ugrađena energetski učinkovita ulazna vrata štite objekt od vanjskih utjecaja, naročito od

  • vjetra,
  • hladnoće,
  • vrućine,
  • vlage i
  • štetnih emisija.

Pogledajmo detaljnije izolacijske značajke pojedinih materijala koji se najčešće koriste za izradu ulaznih vrata.

Aluminijska ulazna vrata energetski su učinkovito i ekološki prihvatljivo rješenje

Kod kupaca diljem Slovenije, ulazna vrata od aluminija trenutno su najpopularniji izbor. Glavne prednosti ulaznih vrata od aluminija su postojanost, konstrukcijska stabilnost, izvanredna zvučna i toplinska izolativnost i visoka razina sigurnosti. U usporedbi s drugim materijalima koji se koriste za izradu ulaznih vrata, ulazna vrata od aluminija imaju najbolje izolacijske karakteristike.

Presjek ulaznih vrata EXCLUSIV PLUS (Ud=0,61W/m2K)

Aluminij je jedan od najizdržljivijih materijala koji uz jednostavno održavanje postiže dug životni vijek. Ovaj je materijal izvanredan i iz pogleda ekološke učinkovitosti jer se njegovi industrijski ostaci i istrošeni dijelovi mogu u cijelosti reciklirati, odnosno obnoviti, zbog čega ne opterećuju okoliš.

Aluminijska ulazna vrata INOTHERM postižu izniman koeficijent prolaska topline (od 0,64 W/m2K za vrata bez stakla). Zbog svoje odlične izolativnosti, prikladna su za adaptacije i pasivnu gradnju.

Ulazna vrata od trajno obnovljivog drva

Drvena ulazna vrata imaju najpovoljniji ekološki profil jer su izrađena od trajno obnovljivog prirodnog materijala.

Drvo zbog svojih odličnih izolacijskih karakteristika omogućava izradu vrata u niskoenergetskoj ili pasivnoj izvedbi, a posebno je učinkovito u kombinaciji s drugim energetski učinkovitim materijalima.

Dobra izolativnost ulaznih vrata od drva može se postići suvremenom tehnologijom obrade materijala u kombinaciji s posebnim izolacijskim središtem krila u ojačanoj višeslojnoj sendvič ploči.

Drvo je prirodni, živi materijal, na koji utječu brojni vanjski utjecaji, zbog čega je izrada i pravilan odabir drva od iznimne važnosti za funkcionalnost, izolativnost i vijek trajanja vrata.

Unatoč sve boljoj kvaliteti premaza boje, potrebno je uzeti u obzir da drvena ulazna vrata iziskuju više održavanja i njege nego recimo vrata od aluminija ili plastike.

Dobru izolativnost pružaju i PVC vrata

U usporedbi s ostalim materijalima i vrstama stolarije, PVC ulazna vrata od polivinil klorida najjeftinija su opcija. Odlikuje ih jednostavno održavanje, manja težina, visoka zvučna i toplinska izolacija te dugačak životni vijek.

Loša karakteristika PVC ulaznih vrata je to što nisu ekološki prihvatljiva. Plastika je umjetan materijal koji se pri visokim temperaturama savija, što posljedično dovodi do iskrivljenja i lošeg brtvljenja. Pri kupnji je potrebno provjeriti i jesu li prilikom izrade korišteni PVC profili otporni na UV zračenje. Ako profili nisu otporni, može se dogoditi da požute na izravnom suncu ili se raspuknu.

Kako pojedini materijali utječu na okoliš?

Kao što smo već naveli, aluminij se u potpunosti može reciklirati, tj. obnovljivi je materijal. Prema najnovijim procjenama, obrada sekundarnog aluminija u svijetu prelazi više od 20 milijuna tona godišnje. Proces recikliranja aluminija omogućava da otpadni aluminij ponovno iskoristimo za izradu novih proizvoda. Zato je 75 posto aluminija proizvedenog od 1888. godine još uvijek u upotrebi.

Takav je način zbrinjavanja troškovno učinkovit jer je postupak reciklaže daleko jeftiniji od postupka dobivanja aluminija iz rude. Za jednaku količinu koristimo 95 posto manje energije nego kod dobivanja primarnog aluminija. Vrlo važno svojstvo aluminija je da se njegova kvaliteta ne smanjuje prilikom recikliranja.

Dugoročno gledano, možemo reći da su ulazna vrata od aluminija idealno rješenje iz energetskog pogleda i pogleda zaštite okoliša. Vrata neće biti potrebno odbaciti nakon više godina uporabe, nego ih se uz minimalno uložene energije može u cijelosti razgraditi i reciklirati. Obnovljeni sirovi materijal možemo koristiti za nove proizvode koji će imati prvotne karakteristike materijala.

Ovdje drvo kao trajno obnovljivi materijal ima velike prednosti ispred umjetnih smjesa, kao što je recimo PVC. Ako usporedimo drvo kao najbolji prirodni materijal i plastiku proizvedenu od umjetnog materijala, vrlo ćemo brzo shvatiti da pri proizvodnji jednog kubnog metra plastike u zrak ispuštamo približno 5 tona CO2, dok proizvodnja jednog kubnog metra drva skladišti 0,9 m3 CO2.

U vrijeme kada se svijet bori s globalnim zatopljenjem, smanjenje ispusta CO2 jedan je od naših prioriteta, zbog čega je iznimno važno da koristimo materijale koji su troškovno učinkoviti, ali i ekološki prihvatljivi.

Proizvodnja drveta, time što ne proizvodi CO2 nego ga skladišti, omogućava najbolju ekološki prihvatljivu uporabu. Nakon više godina korištenja, drvo možemo ekološki preraditi na najvećoj razini uz malo uložene energije.

S druge strane, plastika, odnosno proizvodi od polivinil klorida, jako su loše razgradivi i zato predstavljaju veliko opterećenje za okoliš.

Unatoč tome što se plastika može reciklirati, statistike pokazuju da se samo mali dio otpadne plastike uistinu reciklira (u Europi to recimo iznosi oko 30 %).
Većina otpadne plastike završava u oceanima, što je smrtonosno za morske životinje i štetno za cijeli ekosustav.

Ne zaboravimo ni na zvučnu izolaciju vrata

Iako kada čujemo sintagmu „izolirana vrata“ najprije pomislimo na toplinsku izolativnost, kvalitetna nas vrata moraju štititi i od buke.

Zvučno izolirana vrata sve su važniji faktor koji mora biti prisutan za komfor u domu jer se zvuk u okolišu posljednjih godina značajno promijenio. Iz okoline nam stalno dolaze brojni šumovi i različiti zvukovi. Naš akustički komfor ovisi o zaštiti od buke kojoj smo izloženi, o sigurnosti i privatnosti. Dugotrajna izloženost buci značajno utječe na kvalitetu života, zdravlje i dobrobit.

Zvučna izolacija ovisi o ugrađenim materijalima, njihovoj debljini, kvaliteti i brtvljenju površina. Preporučljiva zvučna izolativnost ulaznih vrata je između 30 i 40 db.

Izolirana vrata zahtijevaju pravilnu ugradnju

Kvalitetna ugradnja ulaznih vrata ključna je za osiguranje funkcionalnosti i energetske učinkovitosti tijekom životnog vijeka vrata. Zato vam toplo savjetujemo da taj posao prepustite iskusnim stručnjacima.

Samo kvalitetna i stručno izvedena ugradnja osigurava da će ulazna vrata više desetljeća besprijekorno funkcionirati i omogućavati odličnu zvučnu i toplinsku izolaciju.

Možete se odlučiti za klasičnu montažu vrata pri kojoj se u otvor između dovratnika i zida stavlja poliuretanska pjena ili drugi izolacijski materijal, a dovratnik se pričvršćuje sidrima i vijcima.

Sve više stranaka odlučuje se za više učinkovitu ugradnju vrata po RAL smjernicama. Tu mogućnost preporučuju i stručnjaci za ulazna vrata iz tvrtke Inotherm.

Primjer montaže po Ral standardu .

Kod energetski učinkovite ugradnje ili ugradnje prema smjernicama RAL, vrata se ugrađuju u skladu sa sustavom brtvljenja na tri razine. Pritom vrijedi načelo „iznutra čvrsto kao i vani“. Zbog toga:

  • unutarnji spoj (koji se nalazi na ulazu u otvor; spoj okvira i žbuke) mora biti zrakonepropusan i paronepropusan;
  • središnji dio, odnosno srednji sloj (u otvoru) mora biti toplinski izoliran i što bolje zabrtvljen;
  • vanjski spoj (izlaz iz otvora) mora biti vodonepropusan i paronepropusan kako bi onemogućavao prodor kiše i vjetra.

Izberite izolirana ulazna vrata

Kupnja ulaznih vrata ne smije biti impulzivna i za kratak rok, već ona treba predstavljati dugoročnu investiciju u kvalitetu života. Zato je prilikom izbora vrata potrebno odvojiti vrijeme i dugoročno razmišljati u pogledu zaštite okoliša i troškova. Povoljna kupnja nije nužno najekonomičnija jer lošija vrata zbog toplinskih gubitaka mogu povećati vaš račun za grijanje i ugroziti okoliš.

Dobro izolirana ulazna vrata važna su za životni komfor i zato se stvarno isplati uložiti u kvalitetu.

Jeste li saznali sve što vas zanima?

Naravno, ova je stranica uvjerljivo napisana
Zanima me još samo nekoliko sitnica
Za konačnu odluku trebam više informacija
Sadržaj na stranici mi ne pomaže previše
Predstavljene informacije su beskorisne

Hvala vam na ocjeni!

Ocjenu za ovu stranicu ste već poslali.